Talpmasszázs

Kialakulás

A reflexológia gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Az ókori Egyiptomiak használták a gyógyítás ezen módján, ennek nyomait 4200 éves egyiptomi síremlékeken is fellelhető. Az amerikai őslakók is ismerték a reflexzónákat. Törzsi szokásaik szerint azok a „moon maiden” – ek alkalmazhatták, akik természetes gyógyerővel rendelkeztek. Kultúrájukban művészetnek, egy szent szertartás részének számít. Mindez számunkra 1913-ig ismeretlen volt. A csendet egy amerikai fül-orr-gégész, William Fitzgerald törte meg, ugyanis ekkor kezdte el alkalmazni a talpmasszázst. Innentől kezdve meghódította az egész világot, és ma már számos helyen alkalmazzák betegségek gyógyítására.

Térkép testünkön

A talpunk megfelel a testünk térképének, minden terület egy-egy szervnek feleltethető meg. A különböző szervek helye megtalálható a talpon. A jobb láb a jobb oldali szerveknek, a bal láb a bal oldali szerveknek felel meg. A talpon nemcsak rengeteg idegvégződés található, de a testet behálózó energiapályák, meridiánok is itt végződnek. Testünk akkor működik egészségesen, ha benne az energia szabadon áramlik, és átjár minden sejtet. Amikor az áramlás valahol valamiért elakad, akkor az ott levő szervben energiahiány alakul ki, vagyis megbetegszik. Megfelelő talpmasszázs szinte minden problémán segíthet. Hiszen a lábfejünkön, a talpunkon található speciális zónák masszírozása hatással van szervrendszereinkre.

Jótékony hatása

Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését és csökkenti az esetleges fájdalmakat. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat is. Serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal elősegíti a lerakódott salakanyagok távozását, és erősíti az immunrendszert. Energiákat tesz szabaddá, mellyel a tartás, és az arckifejezés is megváltozik. Lelki problémákban is segítséget nyújthat.

Nem ajánlott a talpmasszázs ha:

 • gyulladt, visszeres a láb (embóliaveszély miatt)
 • gombás, fertőző betegség
 • terhesség
 • gyermek szoptatásának ideje alatt
 • súlyos idegkimerülés
 • erősen dagadt, ödémás a láb
 • törött/sérült a láb
 • súlyos szívbeteg,
 • súlyos cukorbeteg
 • magas láz
 • alkohol, drog befolyásoltság alatt álló
 • daganatos betegségben szenved
 • veseelégtelenség
 • vérhígító gyógyszerek szedése, gyógyszeres kezelés alatt állók számára,
 • menstruáció első 3 napján

 

A lábak egészsége:

Az embernek, szimbolikusan, a lábaiban vannak a gyökerei, melyek azt az alapot alkotják, amire támaszkodik a test és melyen keresztül az egész a talajhoz van kötve.

Az, ahogy valaki fizikálisan oda van kötve a földhöz, sokszor egybevág az érzelmi szintjével: tekintettel annak funkciójára, a láb jelzi azt a viselkedést, melyet az egyén felvesz annak érdekében, hogy szembenézzen valós élettel. Nem hiába terjedtek el azok a mondatok, miszerint: „Két lábbal a földön jár.” „Ólomlábakon jár.” Melyek a szimbolikus nyelv részét képezik, valójában azonban szimbolikus módon fejeznek ki valamit, ami a tudattalan szférának a részét képezi. Az indián felfogásban a lábat egyenesen elsődleges gyökérnek tekintik, mely az egész testet és annak változásait irányítja. A tér szimbolizmus dinamikája – mely minden emberi kultúrában megjelenik- arra tanít minket, hogy alul van a föld, a legszilárdabb, leginkább anyagi rész, míg magasan, fent az ég van, a legspirituálisabb és legintellektuálisabb rész. A kínai szerzők úgy tartották, hogy az ember a két pólus közti feszültség kifejeződése, melyek közül az egyik a fej felett helyezkedik el, a másik a lábak alatt volt, vagyis pontosan az ég és a föld. Ha a testünk ezen két része olyan, mint két pólus, a kezek, melyek középtájon helyezkednek el, az „eszköz”, melyekkel megvalósítjuk a gondolatokat, a kölcsönhatás eszköze az ember és az őt körülvevő világ között. És hála ennek az „antropo-dinamikus szerkezetnek”, a szakember képes felfogni az üzeneteket, melyeket a láb továbbítani tud, vagyis annak nyomását és elakadását is, és segíteni tud az embernek, hogy megszabaduljon ezektől a stresszhelyzetektől. Napjainkban sajnos kevéssé értékelnek egy olyan fontos testrészt, mint a láb. A lábbelik, amiket viselünk, bemutathatják, micsoda gyötrelmeket viselnek el lábaink. Vigyáznunk kell tehát rájuk, mert tőlük függ a járásunk, az egyensúly, a tartás és az egész szervezet jó egészségi állapota, lehetővé téve a vérnek, hogy visszatérjen a szívbe, hogy oxigénnel dúsított legyen.

Mit tehetünk hát, hogy formában tartsuk a lábunkat? Az első lépés természetesen a megfelelő lábbeli kiválasztása. Mielőtt kiválasztunk egy pár cipőt, két dolgot vegyünk figyelembe: a kényelmet és az anyagát. A kényelme szempontjából figyelembe kell venni, hogy lehetősége legyen a lábnak minden nemű mozgásra, nem lehet magasabb a sarka 3,5 – 4 cm-nél, a hátsó részének tartania kell, de nem lehet túl merev sem, hogy tartsa a sarkat egyenesen és végül meg kell lennie a kompromisszumnak a merevség és a hajlékonyság között. Anyagát tekintve, légáteresztőnek és természetesnek kell lennie, hogy elkerüljünk egy sor bajt, melyet a szintetikus anyag használata vált ki.