Tájékoztatók

Fájdalom enyhítése

Az izommerevség esetén nem esnek jól az erős gyúrások, fogások. Ha a masszázs okozta fájdalom erőssége intenzívebb, mint a merevség okozta fájdalomé, akkor a nagyfokú fájdalom csillapodik és ezáltal az izmok el tudnak lazulni.

A trigger pontok és az azokból kisugárzó fájdalom jelenség, vagyis a lágy szövetek azon érzékeny pontjai, amelyek fájdalmat árasztanak, vagy sugároznak további területekre. Sok esetben egy egész izomcsoportban jelentkezik a probléma és egy pontban koncentráltan sugárzik, az említett trigger pontba ki.

A keleti orvoslás gyakorlatában sok esetben, az “egy ponton való nyomás” módszer alkalmazása által fejti ki gyógyító hatást. Ilyen például az Anma, majd (később kialakult) Siatsu masszázs által kezelt „Cubok”-ra fejtett pontnyomás. Ezt azzal a céllal teszik, hogy a „teli” ponton felhalmozódott többlet energiát az „üres” pont irányába tereljék és ezáltal, az adott meridián egyensúlyba kerülhessen.

Masszázs által, a hirtelen nyomás hatására az agy olyan opioidokat termel (enkefalint, endorfint), melyek csillapítják a fájdalmat és a szenvedést okozó összetevők ezzel egyidejűleg távoznak. Masszázs hatására szerotonint, úgynevezett boldogsághormont termelünk.