Tájékoztatók

A megrövidült izomzat

A megrövidült izomszövet nem képes munkát végezni. Az izomszövet az összehúzódás révén végzi a munkáját, nem tud tehát tovább dolgozni, ha megrövidül. Amivel mi, mint szakemberek foglalkozunk, az a tartósan vagy kórosan  megrövidült izomszövet, más szavakkal az olyan izomszövet, ami megrövidült (márpedig nagy valószínűséggel védekező céllal) és így képtelen munkát végezni, és ellenáll a nyújtásnak is.

Egy izom megrövidülése lehet aktív vagy passzív.

  • Példák a krónikus passzív megrövidülésre: ha a kart a gyógyulás időtartama alatt felkötve tartjuk, ill. a csípőízületi hajlító izom behajlított helyzete egy csecsemőnél, aki még nem tud állni, és járni. A helytelen testtartás mindig együtt jár számos testtartási izom habituális passzív megrövidüléssel.
  • Az aktív megrövidülés maga az izom-összehúzódás, és ez lehet akaratlagos, ami az izom munkája, vagy védekező összehúzódás, ami az izom válasza az olyan veszélyekre, mint a túlterhelés, az ismétlődő mozgás vagy az erős túlnyújtás. Ha az izomszövet egy része ily módon összehúzódott, akkor nem tud tovább összehúzódni, tehát nem képes munkát végezni.

A masszőr ezek alapján közelíti meg a tartósan megrövidült lágy szövetek kezelését, és tapintással kísérli meg azok természetes, fájdalommentes működésének helyreállítását.