Spirituális fogalmak, tanítások, szimbólumok

Csakrák röviden

A 7 fő csakra.

Fontosnak tartom, hogy írjak némi ismertetőt a csakra rendszerről, hiszen, masszázs során a masszőrnek nem csak az a dolga, hogy jó alaposan átmasszírozza vendégét. Sokkal többről van szó. Mint ahogy a „Masszázs” bejegyzésemben is írtam:

„Az emberek közti energiaáramlásnak is jelentős szerepe van, minthogy az energia nemcsak az egyes testekben áramlik, hanem két ember között is. A masszázs lelki és testi nyugtató hatására újból energiával töltődünk fel, megelőzvén ezzel a betegségek kialakulását. A masszőr pozitív energiát ad át és negatív energiától szabadít meg.”

Mivel energetikai kezelésekkel is foglalkozom, tapasztalat alapján tudom, hogy a masszázs során energiát adok át vendégeimnek. (Fizikálisan is érezhető: általában forróságot szoktak érezni az érintett személyek és én szintén ezt érzem.) Nem csak az aurájukba lépek bele a masszírozás során, hanem egész energia hálózatukban dolgozom, hogy sokkal jobban érezhessék magukat, feltöltődjenek, regenerálódjanak.
Támogatom az öngyógyítás rendszerét és masszázs igénybevétele mellett sok mindent tehetünk még magunkért, amiben én igyekszem segítséget nyújtani.

Mi is a csakra:

A bennünk levő és a testünket körülvevő különböző energiaközpontjaink vannak, melyeket Csakrának nevezünk. Csakra szó ősi keleti szanszkrit nyelven „kereket” jelent. Sok ilyen energiaközponttal rendelkezünk, de általában a 7 fő csakrára koncentrálódik a figyelem. Ezek az enegiaközpontok folyamatosan életerőt („Ki”-nek, vagy „Chi”-nek is nevezik) áramoltatnak a testben, hogy biztosítsa vitalitásunkat. Ha negatív gondolataink vannak, vagy negatív élményekkel telítődünk, akkor a a csakráink sötét és sűrű energiával telnek meg. A szennyezett csakrák nem tudják tovább úgy áramoltatni az energiát, kimerültnek, kiegyensúlyozatlannak érezzük magunkat. Minden csakrának meg van a külön területe, mint pl: a vágyak, anyagi háttér, kapcsolatok, a jövő és sorolhatnám.

Gyökércsakra (első):

Pszichológiai értelemben a gyökércsakra az alapvető túlélési ösztönökhöz kapcsolódik. Kapcsolatban áll az ősi érzésekkel, ez áll az un.: „menekülni, vagy harcolni” reakció hátterében.
Az első csakra a nemi szervek tájékán helyezkedik el, az alapvető programokat a családunk adja. Ezen beprogramozás révén hozunk saját jogainkat és túlélési ösztönünket érintő döntéseket. Ez a csakra szabályozza fizikai létünket és szükségleteinket, beleértve a szexualitással és a szenvedéllyel kapcsolatos kérdéseket, ill. a mindennapos, legalapvetőbb dolgokat: pénz, lakás, étel, ruházkodás és meghitt párkapcsolat.
Színe: vörös.
Leírók: kígyó, sárkány, vagy a „szent tűz” képe, hasonló a szentlélek tűzéhez. Jang aspektusa attól függ, hogy hová helyezzük magunkat a világban. A Jin rész azon múlik, hogyan tudjuk elfogadni a materiális segítséget és hogyan tartjuk életben az élni akarást.
Forrás: szenvedély, nyers, ősi érzések (pl: őrjöngés, rémület, élvezet), túléléshez szükséges energia, életcél megvalósításához kellő materiális energia. Alapvető program, hogy mit érdemlünk meg az életben és azonkívül.
Cél: a fizikai síkon való létezés, élni akarás.

Szakráliscsakra (második):

Második csakránk a hasüregben, köldök alatt 2-3 ujjnyira található, az érzéseink és kreativitásunk központja. E csakra révén kezdjük megérteni a belső és külső világunkra adott reakcióinkat, így döntjük el, hogy ezeket a válaszokat hogyan akarjuk kifejezni. Ez a központ különösen fontos a nők számára, akik életenergiájuk zömét itt tárolják.
Színe: narancssárga.
Leírók: Vízi elemek és állatok, pl: halak és gyíkok. Jang eleme magába foglalja, hogy hogyan fejezzük ki érzéseinket másoknak. A Jin aspektus tartalmazza, hogyan fogadjuk be mások érzéseinket, hogy az érzéshez és alkotáshoz szükséges életenergiát magunkba tudjuk gyűjteni.
Forrás: érzések, kreatív energia, szülés (itt ötleteket is érteni kell alatta), terhesség, női hatalom.
Cél: érzések és a velük kapcsolatos tudatosság, kreatív képességek, női identitás.

Napfonat/ Köldökcsakra (harmadik):

A harmadik csakrát leggyakrabban az erőközpontnak nevezik, ez a tárolója az ítéleteknek (önbizalom és önbecsülés is), döntéseknek, valamint a magunkkal és a világgal kapcsolatos hiedelmeknek.
Színe: sárga.
Leírók: levegő elemek és a levegőhöz kötődő lények, pl: madarak. A Jing azt mutatja meg, hogy az én hogyan fejezi ki magát a világban, a Jin központjában az önmagunkról és másokról alkotott vélemények állnak.
Forrás: személyes hatalom, önmagunkról és másokról alkotott ítélet, a fizikai/ evilági lét intellektuális megértése, a férfi hatalom.
Cél: önbecsülés, hatalom, irányított akarat, észlelőképesség, férfi identitás.

Szívcsakra (negyedik):

A szívet az emberi test középpontjának tekintjük, olvasztótégely, ahol egyesül a korona isteni energiája, ill. a nemi szervek életereje. Döntéseink zöme sikeres és hiteles lenne, ha a szív, a szeretet és a részvét központja hozná meg őket. Az ember sikeressége azon múlik, hogy fel tudja e szabadítani szívét.
Születéskor a szív színe zöld, ami utal a velünk született gyógyító képességre és energiára. Termékeny felnőttkori éveink alatt rózsaszínnek tűnik, ami a koronacsakra fehérszíne és az első csakra vörös színe közötti átmenet. Végül aranyszínűvé válik, ami az egyetemes szeretet színe.
Színe: zöld, rózsaszín, arany.
Leírók: föld típusú elemek és emlősállatok. A Jang funkció a másokkal szembeni viszonyra utal, ill. jelzi, hogy mit adunk a világnak, a Jin funkció az önmagunkkal létesített viszonyt jelzi, ill. hogy mit kívánunk a világtól kapni.
Forrás: gyógyító energia, legbensőbb vágyaink, álmaink.
Cél: részvét, kapcsolatok.

Torokcsakra (ötödik):

Az önmagunk kifejezése és önvédelmünk szempontjából nagyon fontos az ötödik csakra. Ezen a csakrán keresztül fejezzük ki, hogy mit gondolunk, érzünk, látunk, amire vágyunk és amit gyűlölünk. Szoros kapcsolatban áll a felelősséggel (ennek révén mondunk Igent, vagy Nemet), a lélekkel is kapcsolatban álló ötödik csakra segít kifejezni a lélek vágyait. A fensőbb rendű éntől kapott információkat megosztja velünk.
Színe: kék.
Leírók: az éteri elemet, vagy emberiséget szimbolizáló alakok. Jang aspektus az igazság kifejezésével áll összefüggésben, a Jin az útmutatás elfogadásával van összefüggésben.
Forrás: igazság.
Cél: bölcsesség, felelősség.

Harmadik szem csakra (hatodik):

Ez a belső és külső látóközpontunk. Ezen keresztül kapunk, küldünk és rögzítünk képeket, szimbólumokat, színeket és a valóságot bemutató víziókat.
Színe: lila.
Leírók: a spiritualizált emberi alakok, pl: a szentek, szellemek és guruk. A Jang aspektus arra utal, hogy látjuk a jövőt és képesek vagyunk hosszútávra tervezi, a Jin funkció az énképre és önmagunk megfigyelésére vonatkozik.
Forrás: ösztönös megérzés.
Cél: képek, látomások.

Koronacsakra (hetedik):

A koronacsakra a magasabb megismerés „pszichikai” központja, felfogja a spirituális energiákat és a céljaink eléréséhez szükséges útmutatásokat. Mivel a magasabb síkhoz kapcsolódik, úgy tekintünk rá, mint isteni létünk központjára, arra a helyre, amely révén ráébredhetünk az Isteni Forrással és minden spirituális lénnyel való egységünkre.
Színe: fehér, vagy áttetsző.
Leírók: spirituális entitások, vagyis szellemek, angyalok, mesterek, vagy szellemi erők. A Jang képes arra, hogy a célok kifejezése által fenntartsa isteni mivoltunkat, a Jin pedig befogadja a spirituális természetünk táplálásához szükséges energiákat.
Forrás: Isteni tudatosság.
Cél: a mindenséggel való egységünk.

Forrás: Az új csakragyógyítás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.