Shiatsu masszázs

Eredete:

A japán hagyományos orvoslás fontos eleme a shiatsu (siacu). Ez a több ezer éves hagyománnyal rendelkező összetett gyógyító eljárás kapcsolatban van a kínai kultúrával, kínai orvoslással is. Feltehetőleg az ősi kínai taoyin gyakorlatok és az ősi japán masszázs, az anma ötvözetéből jött létre a shiatsu masszázs, és a XVI–XIX. században élte virágkorát.

Az ezt követő időszakban a shiatsu, a shiatsu masszázs a nyugati gondolkodásmód hatására háttérbe szorult, és csak évek múlva éledt újjá. Shiatsu néven került újra a köztudatba a japán kormány által elismert manuálterápiaként. Az első iskolát Tokujiro Namikoshi alapította, nyugati anatómia ismereteit felhasználva.

Alapelvei:

A  “shiatsu” szó szerint azt jelenti: “ujjak nyomása”. Shiatsu masszázs holisztikus terápia, ami japán masszázstechnika, mely részben a kínai akupresszúrára épül, ami első sorban a kezelések során alkalmazott hagyományos akupresszúrás technikákra utal, de magába foglalja a mai nyugati orvostudomány több manuál terápiás módszerét is. A Kíként (Csíként) ismert életenergia-elmélet szolgál alapjául és ez az energia csatornákon (meridiánokon) keresztül áramlik a testünkben. Meridiánok speciális pontjaira (tsubokra), gyakorolt nyomással hatunk a Kí áramlására, feloldhatjuk a blokádokat, amik elősegítik a test egyes szerveinek és a testnek mint egésznek a jobb működését.


Kezelés hogyan történik
:

A nyugati stílusú masszázs-fogások helyett nyomást alkalmaz, s mivel olajra vagy más „vivőanyagra” eközben nincs szükség, nem kell hozzá levetkőzni (a páciens laza lehetőleg pamut ruhában van) és a földön történik.

A shiatsu masszázs célja:

Shiatsu masszázs egyensúlyt teremt szervezetünkben, oldja a feszültséget, streszt. Hatásos a hát-, fejfájás, migrén, álmatlanság, menstruációs problémák, csökkent nemi vágy, levertség, depresszió, szorongás, bánat, mozgásszervi-, belsőszervi panaszok kezelésére, de elsődleges célja a jó közérzet, az egészség fenntartása.

Képesítésem szerint: Közérzet javító Shiatsu masszázs gyakorlására vagyok feljogosítva.