Mantrák

Tara mantra

A Tara mantra (om tare tuttare ture svaha) az egyik leginkább használatos mantra a tibeti buddhizmusban a Csenrézi mantra után (om mani padme hum).

 

 

Megszabadít a félelmektől, eltávolítja az akadályokat, előmozdítja a jó szándékokat és segít biztosítani a jó közérzetet.

A mantra szó szerinti jelentése:

„Tare” – a Tara megfelelője: „O, Tara!”
„Tu” – egy felkiáltás: „Könyörgök!” Így a „tuttare” valami ilyesmit jelenthet: „Könyörgök neked, O, Tara!”
„Ture” – a Tura megfelelője, ami „gyorsat” jelent: „O, te gyors!”
„Shava” – „Áldás rád!”
„OM, O, Tara!” Könyörgök neked, O Tara! O te gyors! Áldás rád!”

A mantra szimbolikus jelentése

  • Om: Az Om szótagnak tulajdonképpen nincs fogalmi jelentése. Az OM hang magában foglalja az egész univerzumot, a múltat, a jelent és a jövőt. (Az Om-ról bővebben itt olvashatsz.) A mantra középső részében a Tara nevének a „játékát” figyelhetjük meg. Sangharakshita szerint a mantra hagyományos magyarázata az, hogy Tara nevének a variációi képviselik az üdvözülés három lépcsőfokát.
  • Tare – a földi veszélyektől és szenvedéstől való felszabadítás (materiális fenyegetésektől való védelem: árvíz, földrengés, elemi csapások, bűn, vadállatok, balesetek)
  • Tuttare – spirituális megszabadítást képviseli, azaz a lelki veszélyekkel szemben ad védelmet: kapzsiság, gyűlölet, csalódás (ez a három tényező okozza szenvedéseinket)
  • Ture – a szellemi út szempontjából a felszabadulás önzetlen útját, az egyetemes üdvözülést képviseli. Ez a bódhiszattva útja, ahol együttérzően csatlakozunk másokhoz, hogy segítsük őket megszabadítani szenvedéseiktől, ugyanakkor mi magunk is törekszünk arra, hogy elérjük a megvilágosodást. Tara tulajdonképpen megóv minket attól a hittől, hogy a spirituális fejlődés a saját szenvedéseinktől való megszabadításunkat jelenti, és arra tanít minket, hogy együttérezzünk mások szenvedéseivel, mert ez az igazi spirituális fejlődés lényege. Mire megszabadulunk a földi veszélyektől és megtanítanak minket az együttérzésre, mi magunk is Tarává válunk. (A buddhista gyakorlatban az istenségek képviselik a saját belső lehetőségeinket. Így a mantrával lehetőség szerint mindenünk Tarává válik.)
  • Svaha – A szanszkrit szótár szerint jelentése: „Áldás rád!’ Úgy is értelmezhetjük ezt az utolsó áldást, mint a felismerést, hogy Tarává váltunk.

Óh Isteni Tara, Te, aki felszabadítasz a szenvedés alól, megóvsz a csapásoktól, megvédesz a veszedelmektől! Megvéded azokat, akiket fenyeget a kapzsiság, a gyűlölet és a csalódás veszélye. A spirituális úton elhozod nekünk a felszabadulás önzetlen útját, az egyetemes üdvösséget. Megmentesz a fájdalomtól és a szenvedéstől. Megtanítasz minket együtt érezni mások szenvedésével. Áldott légy!