Gyógynövények

Borsmenta

Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják emésztési zavarok, megfázás és feifájás ellen. A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél szind¬róma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.
A világon szinte mindenütt termesztik a borsmentát a konyhaművészetben és a gyógyászatban betöltött szerepe miatt. A fodormenta és a vízi menta természetes hibridjeként megjelenő borsmentának a mentákra jellemző hasábos szára, lándzsa alakú, sötétzöld vagy lilás levelei és lila virágai vannak.
Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjte¬ni, közvetlenül a virágzás előtt.A borsmenta aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönhe¬ti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a). amenton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%). Gyógyásza¬ti célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztil¬lációjával nyerik.

Általánosan javallt:

• gyomorégés. émelygés, emésztési zavarok enyhítésére
• diverticulitis és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére
• epekövek oldására
• leheletfrissítésre
• izomfájdalmak enyhítésére

Az emésztési zavarok enyhítésére kitűnő borsmenta görcsoldó tulajdon¬sággal rendelkezik, és mérsékli az izomtónust. Ezenkívül jó a lehelet felfrissítésére és orrdugulás ellen is.
A borsmentaolaj hatására az emésztőrendszer sima¬izmai ellazulnak, így megszünteti a bélgörcsöket és a bélgázt. Görcsoldó tulajdonsága a hastáji fájdalmakkal váltakozó hasmenéses és székreke-déses rohamokkal járó emésztési zavarok, az irritábilis bél szindróma ke¬zelésében is hasznos lehet. A borsmentában lévő mentol úgy fokozza az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedvek és az epe ter¬melődését.

Teaként elkészítve vagy olaj formájában enyhítheti a mozgó járművön való utazás okozta szédüléssel és émelygéssel járó rosszullétet. A borsmentatea a fokozott bélgáz-képződést és felfúvódást, valamint a diverticulitis tüneteit is elmulaszthatja.

A borsmenta-olajat a bőrbe dörzsölve a hidegérző idegvégződéseket ingerli; az ebből jövő ingerületek elnyomják a fájda-lomérzékelő idegvégződésekből származókat, ezért az izom fájdalmak enyhítésére is kiváló.

A borsmenta megfázás és köhögés elleni hagyományos használatának jogosságát sokan vitatják. Bizonyos vizsgálatok alapján a borsmentának egyáltalán nincs ilyen hatása. A gyógynövények tudományos kutatásával hivatalosan megbízott németországi egészségügyi tanács, az ún. E Bizottság a borsmenta orrdugulást csökkentő, az orrjáratok gyulladását enyhítő hatására hívta fel a figyelmet. Számos, megfázással küszködő beteg tapasztalata szerint is, a borsmenta illékony mentolját belélegez¬ve légzésük könnyebbé vált. A borsmentatea szintén enyhítheti az aszt¬más rohamot kísérő hörgőszűkületet.

Kiszerelés

• kapszula
• illóolaj
• krém
• tinktúra
• szárított vagy friss gyógynövény / tea

Ellenjavallat

Lenyelve a tiszta menta MÉREG! A borsmenta tiszta illóolaja szívritmus zavarokat okoz! Gyerekeknél, főleg csecsemőknél tilos mentoltartalmú készítményeket alkalmazni, például orrkenőcsökben, mert nehéz légzést, légszomjat okozhat. A mentatea érzékenyebb egyéneknél mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat és csalánkiütés is jelentkezhet. Továbbá férfiaknál nagy mennyiségben káros hatással van a tesztoszteron szintre. A tesztoszteron szint csökken és ebből kifolyólag a spermiumképzésben is zavarok lépnek fel. Nagy mennyiségben leginkább teaként káros. Mivel a borsmentaolaj lazítja a gyomor-bélrendszer falát, ezért súlyosbíthatja a rekeszizomsérv tüneteit. Az 5 év alatti kisgyermekek, illetve csecsemők mellkasára és orrlyukába ne tegyen borsmenta-olajat, mivel fulladást válthat ki. Epekő okozta fájdalom esetén csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk! Terhesség alatt kerülje a borsmenta nagy mennyiségben való fogyasztását.